Тэхналогію вырошчвання капусты брокалі, кальрабі і салаты айсберг асвоілі ў Гродзенскай вобласці

28 июня 2023

Экзатычная гародніна на беларускіх градках. У Шчучыне асвоілі тэхналогію вырошчвання капусты брокалі, кальрабі і салаты айсберг. Кампанія, якая раней спецыялізавалася на вытворчасці шампіньёнаў, яшчэ два гады таму паставіла амбіцыйную задачу забяспечыць беларускі рынак запатрабаванай імпартазамяшчальнай прадукцыяй. Сёння збіраюць да тысячы тон агародніны. Частку пастаўляюць на экспарт. Як агароднінная экзотыка атрымала айчынную прапіску, у рэпартажы Юрыя Карняловіча.

Экзатычная гародніна з беларускай прапіскай

Максімальная аўтаматызацыя працы. Мабільны канвеер падае гародніну ў кантэйнеры прама з поля. Але і без ручной працы не абысціся. Так пад Шчучынам збіраюць першы сёлета ўраджай капусты брокалі.

Плошчы немалыя - каля 60 гектараў. На палях задзейнічаны некалькі брыгад. Перад стартам важны інструктаж. Брокалі - гародніна далікатная, патрабуе беражлівага абыходжання. Зразаць суквецці трэба строга пэўных памераў. За дзень спецыялісты збіраюць па некалькі тон капусты.

Агародніннае імпартазамяшчэнне ў дзеянні

Пакуль яшчэ экзотыку для нашай краіны, але ўжо ў прамысловых маштабах, вырошчваюць у Гродзенскай вобласці. Дагэтуль кампанія спецыялізавалася на вытворчасці шампіньёнаў. Два гады таму вырашылі  заняць і гароднінную нішу. Прадукцыя  запатрабаваная - альтэрнатыва імпарту. 

Павел Сідаровіч, галоўны аграном агародніннай гаспадаркі:

Мы вырашылі пачаць з брокалі. Узялі 60 гектараў. Ну а з кожным годам спрабуем новыя віды прадукцыі. Летась спрабавалі вырошчваць салату айсберг. Нам спадабалася, атрымалася. Сёлета плошчы павялічылі да 13 гектараў. Яшчэ сёлета паспрабуем капусту кальрабі, гэта будзе пробная партыя.

Сучасныя тэхналогіі ў дапамогу аграрыям

Каб аграрны бізнес прынёс дывідэнды, спачатку  інвеставалі ў тэхналогіі. 

На прадпрыемстве зрабілі ўсё, каб атрымаць высокі ўраджай. Прадугледзелі нават магчымую засуху. Напрыклад, дажджавальная машына за гадзіну здольная выліць на поле да 80 метраў кубічных вады. Гэтага дастаткова для нармальнага развіцця раслін.

А яшчэ падвялі к полю электрычнасць, прасвідравалі дзве артэзіянскія свідравіны, падземныя камунікацыі расцягнуліся на 4 кіламетры. У выніку ўраджайнасць брокалі ў адкрытым грунце ставіць рэкорды.

Якасны тавар - залог паспяховай канкурэнцыі

Агародніна са Шчучына не толькі для ўнутранага рынку, арганізавалі пастаўкі ў Расію. У спецыяльнай камеры тавар ахалоджваюць, пакуюць у кантэйнеры -  так зялёны ўраджай захоўвае свежасць на працягу месяца.

У планах кампаніі наладзіць поўны цыкл вырошчвання экзатычнай агародніны. Ужо пачаліся работы па праектаванні ўласнага цяплічнага комплексу для атрымання расады.