На рынку сінтэзаванай ежы адзначаецца сапраўдны бум

8 августа 2013

Некалькі дзён таму ў Лондане было прадэманстравана і публічна прадэгуставана штучнае мяса - бургер Брына. Праінвеставалі праект IT-мільярдэры, такія як Google і Microsoft. Што ж за рэцэпт у гэтага мяса і якое яно на смак - ведае Вольга Давідовіч.



Рэцэпт такога бургера просты: сухары, яечны парашок, бурачны сок для колеру і асноўны інгрэдыент - мяса з прабіркі. Навукоўцы вырасцілі яго ў лабараторыі ўніверсітэта галандскага горада Маастрыхт. Кавалак такога мяса складаецца з 20 тысяч штучна вырашчаных мышачных валокнаў. Прадэгуставаць страву ўзяліся двое добраахвотнікаў.


Хані Руцлер, знаток вытанчанай кулінарыі: На смак як звычайнае мяса, хіба што незвычайна аднастайнай кансістэнцыі. Цвердавата і не дастаткова сакавіта, але смаку сталовага бурака я пры гэтым не адчула.


Джош Шонвальд, аўтар кніг па кулінарыі: Я б яшчэ адзначыў той факт, што мяса абсалютна нятлустае. А ў астатнім бургер як бургер.


У нанакатлету пайшлі гады навуковых пошукаў, сотні кілаграмаў біяматэрыялаў і тысячы фунтаў стэрлінгаў. Аўтар метада па вырошчванні мяса са стваловых клетак - прафесар Марк Пост - гаворыць, што гэта вянок навуковага прагрэсу. Яго стварэнне наблізіла свет да харчовай рэвалюцыі.


Марк Пост, прафесар Маастрыхцкага ўніверсітэта (Нідэрланды): Я думаю, што большасць людзей проста не ўсведамляе, што вытворчасць мяса выйшла на свае максімумы. І бягучая прапанова не будзе задавальняць рост попыту ў найбліжэйшыя 40 гадоў.


Пры гэтым навукоўцы абяцаюць не проста накарміць чалавецтва, яны гатовыя знізіць вялізную нагрузку на экасістэму планеты, што ствараецца сучаснай інтэнсіўнай жывёлагадоўляй. Ва ўмовах экалагічнага крызісу і перанасялення шматлікія эксперты называюць стварэнне штучнага мяса ледзь ці не панацэяй для сучаснай цывілізацыі.


Марк Пост, прафесар Маастрыхцкага ўніверсітэта (Нідэрланды): Каб зрабіць такую катлету, нам патрэбен зусім маленькі кавалачак мяса. З кожнай стваловай клеткі можна вырасціць 10 тысяч кілаграмаў. Лічыце! Са 100 грамаў мяса атрымаюцца мільёны кілаграмаў.


Не дзіўна, што такім перспектыўным праектам зацікавіліся IT-мільярдэры - заснавальнікі Google, Microsoft і PayPal. Інвестыцыі не прымусілі сябе чакаць.