Вялікая субота - апошні дзень посту, прысвечаны падрыхтоўцы да Вялікадня

30 апреля 2016

Сёння ў праваслаўных хрысціян - Перадвелікодная, або Вялікая субота. Гэта апошні дзень посту, прысвечаны падрыхтоўцы да Вялікадня. Гэтымі хвілінамі вернікі накіроўваюцца ў царкве, каб у малітве сустрэць Уваскрэсенне Хрыстова. Зараз наша здымачная група знаходзіцца ля Мінскага Свята-Духава Кафедральнага сабора. На сувязі - карэспандэнт Іна Пілевіч (прамое ўключэнне).

Літаральна гадзіну таму, тут, ля Свята-Духава кафедральнага сабора завяршылася асвяшчэнне святочных страў. На працягу 9 гадзін сотні праваслаўных вернікаў прыходзілі з кошыкамі, поўнымі кулічоў, солі, фарбаваных яйкаў і тварожных пасх.

Але атрымаць асалоду ад асвечаных пачастункаў сёння нельга. Паводле традыцыі яны павінны стаць першай ежай пасля заканчэння строгага 40-дзённага посту. У гэтай ежы зашыфраваны глыбокі сэнс. Так, яйка сімвалізуе жыццё, адраджэнне. Куліч нагадвае нам аб хлебе, які Ісус Хрыстос падзяліў з вучнямі пасля свайго Уваскрэсення. А вось тварожную пасху нездарма гатуюць у выглядзе ўсечанай піраміды - гэта сімал Гроба Гасподняга.

Днём нам удалося пагутарыць з вернікамі і даведацца, як жа яны рыхтуюцца да свята.

З хвіліны на хвіліну ў Мінск з Іерусаліма самалётам будзе дастаўлены Жыватворны агонь. Яго сыходжанне сімвалізуе ўваскрэсенне Ісуса Хрыста і лічыцца сапраўдным цудам. Бо загараецца сам па сабе і толькі аднойчы за год - у Вялікую суботу напярэдадні Вялікадня. Каб запаліць свечкі ад Жыватворнага агню сюды, у Мінскі Свята-Кафедральны сабор гэтымі хвілінамі накіроўваюцца вернікі. Менш чым праз тры гадзіны тут пачнецца святочнае богаслужэнне, якое ўзначаліць мітрапаліт Павел. Традыцыйна апярэдзіць яго хрэсны ход. Шэсце вакол храма сімвалізуе шлях Царквы насустрач уваскрэшанаму Збавіцелю. Дарэчы, прамую трансляцыю можна будзе ўбачыць у эфіры нашага тэлеканала "Беларусь 1", а таксама спадарожнікавага "Беларусь 24". І ўжо пасля завяршэння богаслужэння вернікі змогуць урачыста вітаць адно аднаго "Хрыстос Уваскрос!".