Аляксандр Лукашэнка наведаў прадпрыемства "Савушкін прадукт"

11 августа 2017

Брэст сёння ганарыцца яшчэ і сваёй малочкай. Невыпадкова сярод аб'ектаў, якія наведаў Прэзідэнт, буйное перапрацоўчае прадпрыемства "Савушкін прадукт". Прыклад таго, як сродкі, укладзеныя ў мадэрнізацыю прамысловасці, для краіны вяртаюцца вялікай аддачай. Калі раней кампаніі патрэбна была дапамога дзяржавы, то сёння яна сама стала лакаматывам цэлага шэрагу галін і візітнай карткай Беларусі. Дзякуючы якасці тавары пад гэтым брэндам папулярныя не толькі ў Беларусі, але і далёка за яе межамі. Час даказаў безгрунтоўнасць крытыкі апанентаў улады аб падтрымцы сельскай гаспадаркі. Талонная сістэма адышла ў мінулае, сёння як унутраны, так і знешні спажывец губляецца ў перавагах мяса-малочнай прадукцыі брэсцкага, гродзенскага або скажам магілёўскага вытворцы. Проста смачна і якасна. Па традыцыі Прэзідэнт сустрэўся сёння і з калектывам прадпрыемства "Савушкін прадукт". Аб сакрэтах поспеху - Наталля Брэвус.

У гарадской карціне погляд чапляецца за вось такі плямісты будынак. Ён стаў часткай сапраўднага малочнага квартала ў Брэсце. "Савушкін прадукт" робіць акцэнт і на брэндзе, і на сімвалічным моманце, бо менавіта карова - сапраўдная карміцелька. Так што лагічна, што менавіта на гэтай вытворчай пляцоўцы гутарка пра тое, як прасунулася за апошнія гады малочная галіна краіны.

За апошнія 7 гадоў прыкметна дадалі па малаку, сырах, масле. Гэта стала магчымым дзякуючы і пастаянным глабальным укладанням у сяло, і, у прыватнасці, перапрацоўку.

У брэсцкага малочнага гіганта 5 вытворчых пляцовак - 2 у самім абласным цэнтры, яшчэ па адной ёсць у Пінску, Століне і Камянцы. Каб вытворчасць працавала больш эфектыўна, а сабекошт прадукцыі быў меншы, стварылі нават уласнае сельскагаспадарчае ўпраўленне. Яно ў цесным кантакце з 92 гаспадаркамі сыравіннай зоны. Кансультуюць па кармах і па нюансах утрымання жывёлін. Вучаць кадры на прыкладзе перадавікоў.

Па шляху мадэрнізацыі ішлі ўсе малочныя вытворчасці краіны. Брэсцкае прадпрыемства ўклала ў абнаўленне за апошнія дзесяць гадоў амаль 300 мільёнаў долараў. Пры гэтым, што важна, сродкі ідуць не толькі на тэхнічнае пераабсталяванне, але і на ўмацаванне сыравіннай базы. Прэзідэнт аглядае мадэрнізаваную вытворчасць. Плюс тут за рэкордна кароткія тэрміны пабудавалі новы завод і наладзілі выпуск мяккіх сыроў і тварагу.

Гэтае малакаперапрацоўчае прадпрыемства ў Брэсце, але малака вы тут не ўбачыце. Яно схавана ў гэтых шматлікіх трубах. Усё для таго, каб устараніць кантакт сыравіны з чалавекам. Малочныя прадукты ў выніку атрымліваюцца натуральнымі. Але галоўнае - без кансервантаў.

На 99 % завод аўтамат. Усімі працэсамі кіруе камп'ютар. Аператар сочыць, каб не было збояў абсталявання. Відэакантроль на ўсіх этапах - ад каровы да адгрузкі. Каб паскорыць дастаўку малочных прадуктаў ад вытворцы да пакупніка, з'явіўся і сучасны лагістычны цэнтр. Адзін з найбуйнейшых у Беларусі. За суткі прадпрыемства перапрацоўвае каля дзвюх тысяч тон малака.

Дзякуючы якасці тавары пад гэтым брэндам папулярныя не толькі ў Беларусі, але і ў Расіі, Сінгапуры, Аб'яднаных Арабскіх Эміратах і шматлікіх іншых дзяржавах. Але канкурыраваць сёння няпроста. За апошняе дзесяцігоддзе тэхналагічныя патрабаванні да вытворцаў малака і перапрацоўшыкаў сталі толькі больш жорсткімі. Прыходзіцца іграць па такіх правілах, каб утрымацца ў "малочным топе". Буйным гульцам на сусветным рынку прасцей.

Па гэтым шляху ўзбуйнення кампаній будуць ісці і ў Беларусі. Дарэчы, Прэзідэнт даручыў прапрацаваць магчымасць далучэння да прадпрыемства "Савушкін прадукт" не самых моцных сельгаспрадпрыемстваў Брэстчыны. Гэта можа пайсці на карысць як бізнесу, так і дзяржаве. Гэта дазволіць больш эфектыўна выкарыстоўваць сыравіну, павялічыць зарплату вяскоўцам і не страціць паступленні ў бюджэт. Наогул такія рашэнні на месцах павінны прымацца смялей, без "савецкіх забабонаў". Усё пралічыць Кіраўнік дзяржавы даручыў да 1 студзеня .

Летась Беларусь зарабіла на харчаванні больш за 4 мільярды долараў, зарэкамендаваўшы сябе лідарам у вытворчасці сметанковага масла, тварагу, абястлушчанага малака. Сёлета харчовы экспарт ужо прынёс краіне амаль 2 з паловай мільярды валюты. Унёсак робіць і брэсцкі завод. Тое, што намаганні прыкметныя, скажа Прэзідэнт, звяртаючыся да каманды прадпрыемства.

Брэнд завода зарэкамендаваў сябе і ў краіне, і за мяжой. Малочныя тавары купляюць у шматлікіх краінах свету ад Кітая і Расіі да Ізраіля і Эміратаў.

За дасягненні ў гаспадарчым развіцці Кіраўнік дзяржавы ўручыў калектыву завода ганаровы дзяржаўны сцяг Рэспублікі Беларусь. Гэта не толькі знак высокага прызнання заслуг усіх супрацоўнікаў, але і паказчык народнай любові да вядомай малочнай маркі.

Алена працуе на заводзе паўтара дзясятка гадоў, прыйшла яшчэ студэнткай. Сёння кіраўнік маркетынгу. Падыходы ў прасоўванні, як і сама вытворчасць, змяняліся на вачах.

Тэхналогіі і ў прасоўванні, і ў вытворчасці важныя, але больш важныя людзі. Тут працуе тры тысячы чалавек. Зарплата на заводзе вышэйшая за сярэднюю па краіне. За такія месцы людзі трымаюцца. У падрыхтоўцы кадраў стаўку робяць на савецкі прынцып і гадуюць спецыялістаў.

Знаёмячыся з тым, як працуе сучаснае прадпрыемства, Прэзідэнт яшчэ раз нагадвае аб тым, што з паставак харчавання трэба выціснуць максімум - не прадаць танна на сусветных рынках, дзе расце попыт на якасныя прадукты. Вядома, не абышлося без дэгустацыі. Можна было пакаштаваць усё - ад вытрыманых сыроў да модных сёння грэчаскіх ёгуртаў. Гавораць, у трэндзе зноў прадукты з тлустасцю. Экалагічную праблему перапрацоўкі сыроваткі тут таксама вырашылі. Замест пабочнага прадукту атрымліваюць высокаканкурэнтны экспартны тавар. З сыроваткі атрымліваюцца і напоі, якія нядрэнна спаталяюць смагу ў спякоту.

Каб пакаштаваць усё, што ёсць у беларускай малочцы, патрэбен не адзін дзень. Але сёння за якасную прадукцыю пакупнікі і ў нас, і за мяжой галасуюць рублём. Але за адной такой упакоўкай на магазіннай паліцы, якую кожны дзень мы проста кладзем у свой кошык, вялікая праца не толькі асобна ўзятага прадпрыемства, але і ўсяго беларускага АПК.