Тоны агародніны з некалькіх сховішчаў у Гродзенскай вобласці прыйшлі ў непрыдатнасць

13 февраля 2015

Гнілы лук, запляснелы бурак і пачарнелая капуста. Агародніну, якая павінна была захаваць вітаміны на сталах беларусаў да вясны, сёння тонамі адпраўляюць на знішчэнне. І ўсё з-за безгаспадарлівых адносінаў да захоўвання. Адразу ў некалькіх раёнах Гродзенскай вобласці ў сховішчах для агародніны выяўленыя не проста парушэнні, а загублены ўраджай.

Падрабязнасці - у рэпартажы Дзмітрыя Смірнова. У гэтым сховішчы для агародніны вясна, здаецца, пачалася яшчэ месяц таму. Горы лука зелянеюць не горш за альпійскія лугі. Вось толькі такая змена сезонаў не ідзе на карысць прадпрыемству.

Адгэтуль лук, капусту і бурак адвозяць па адрасах заказчыкаў. Адзін з маршрутаў - сталовая мясцовай бальніцы. Аднак ужо пасля першай ачысткі - яшчэ на сховішчы для агародніны - качан капусты "худнее" ў некалькі разоў.

Што з гэтым рабіць - зараз трэба будзе разабрацца спецыялістам. Зараз сховішчы для агародніны вобласці правяраюць кантралёры. Тоны агародніны, якія не атрымалася захаваць, нібы, з-за дрэннага надвор'я, ці то проста з-за безгаспадарлівасці, у выніку пойдуць на знішчэнне.

Палову агародніны гэтага сховішча заклалі ў нядаўна рэканструяваныя боксы. Тут - вентыляцыя, штучнае ўвільгатненне. А 50% ураджаю ідуць на водкуп надвор'ю. І цвілі.

Назваць дакладную лічбу агародніннага браку практычна немагчыма. У адным са сховішчаў у Астравецкім раёне, напрыклад, адгрузілі ў продаж больш як 6 тон капусты, дзве з паловай з іх адправілі ў адходы.

Відавочна, кіраўнікі СВК не імкнуцца падлічваць страты ў надзеі на тое, што новы ўраджай пакрые леташнюю безгаспадарлівасць. Таму канкурэнцыю вытрымліваюць тыя, хто ўмее лічыць восенню.