У Беларусі будуюць першую ў краіне прыватную смаўжовую ферму

17 августа 2017

Дэлікатэс у панцыры - у Беларусі будуюць першую ў краіне прыватную смаўжовую ферму. Сямейны бізнес можа стаць сур'ёзным прэцэдэнтам і для развіцця прыватнай ініцыятывы ў раёнах, аб якой неаднаразова гаварыў Кіраўнік дзяржавы, і ў той жа час дыверсіфікаваць харчовы экспарт Беларусі. Што такое смаўжовая ферма і як вінаградны слімак можа прыбраць маршчыны на твары - усе падрабязнасці ўнікальнага бізнес-праекта ў Дзмітрыя Смірнова.

Паміж іншым, гэтыя заказы часцей за ўсё гучаць на французскай або англійскай мовах. Уладзімір разам з жонкай Вікторыяй паставілі амбіцыйную, але, паводле іх слоў, рэальную задачу - прадаваць беларускіх слімакоў у рэстараны з мішленаўскімі зоркамі. Тры гады таму, пераехаўшы з Данецкай вобласці ў Карэліцкі раён, муж і жонка купілі вясковы дом, і, як абвяшчае сямейная легенда, слімак, які прапаўзаў паблізу, сам падказаў бізнес-ідэю. Да таго дня далікатэс Вікторыя з мужам спрабавалі толькі ў сваім падарожжы па Францыі.

Тут, вядома, не буйнарагатыя жывёлы, але ферма сапраўдная, і клопатаў статак слімакоў дастаўляе не менш - іх тут вісіць амаль 3 тоны. Усё дакладна па раскладзе - у дадатак малюскаў трэба хаваць ад спякоты і яшчэ паліваць. Дыета беларускіх малюскаў збалансаваная і насычаная мінераламі. Нягледзячы на памер, яны, аказваецца, пражэрлівыя.

Смаўжовая ферма Уладзіміра і Вікторыі - першы падобны прыватны праект у Беларусі. І пачынаўся ён не на пустым месцы - вывучэнне попыту, замежнага досведу ў Францыі, Германіі, Іспаніі і Польшчы і, безумоўна, аналіз рынку. У сярэднім - кілаграм вінаграднага слімака ў Беларусі каштуе парадку 10 рублёў. Гатовая страва ў айчынным рэстаране - ужо 25, у Еўропе шэф-кухар папросіць за далікатэсны заказ каля 30 еўра.

Гэтыя некалькі фермерскіх радоў - сур'ёзны экспартны патэнцыял. Доля рынку жывога неперапрацаванага слімака толькі ў Еўропе складае сёння 30%. Яшчэ 40 даюць азіяцкія рэстараны.

Уладзімір мае намер пашыраць свой смаўжовы статак - фермер ужо набыў парадку 1 000 квадратных метраў пад склады і будучыя плантацыі малюскаў. Галоўнае, чаго яму сёння не хапае, - уніфікаванай сістэмы фітасанітарных дазволаў. Каб прасцей і хутчэй экспартаваць прадукт у ЕС. Раней жывых слімакоў з краіны яшчэ ніхто не вывозіў - і норма не сфарміраваная. Магчыма, яшчэ адна тэма, над якой варта падумаць спецыяльнай групе па лібералізацыі малога бізнесу.

Дарэчы, слімакоў гатовыя купляць не толькі рэстараны з зоркамі "Мішлен", але і касметычныя салоны. Вікторыя на асабістым вопыце ўпэўнілася, што муцін слімакоў - так званы экстракт - перспектыўны кірунак для касметычнага бізнесу.

Пакуль слімакі мірна "пасуцца" - фермеры шукаюць пакупнікоў, пераважна праз Інтэрнэт. І, дарэчы, першая партыя беларускіх малюскаў апынецца ў меню французскіх і бельгійскіх рэстаранаў. Ужо гэтай восенню.