Чатыры ўраджаі за адзін месяц і 12 тон свежых ягад

6 августа 2014
У Гродзенскім раёне, здаецца, можна ўладкоўваць не толькі традыцыйныя збожжавыя Дажынкі, але і ягадныя. Тут ужо 10 гадоў вырошчваюць і збіраюць рэдкую дурніцу. Плошчы пакуль не дазваляюць гаварыць аб рэальным экспарце, але гектары пад пашырэнне плантацый дурніцы аграномы прыглядваюць аператыўна. Аднак, як і на шматлікае, гэтым летам невыносная 35-градусная спякота паўплывала і на ўраджай ягад.


Як убіраюць і як спее дурніца пад пякучым беларускім сонцам - у рэпартажы Дзмітрыя Смірнова.


Ягады сапраўды добрыя. Некаторыя па памеры нават больш за вішню. Здалёку яшчэ не ўбраныя кусты дурніцы выглядаюць цёмна-сінімі, закрываючы зялёнае лісце. Зборшчыкі ягад ля кожнага куста затрымліваюцца надоўга. У такую спякоту ім складана схавацца нават пад шырокімі капелюшамі.


Дарэчы, амаль 95% усіх саджанцаў - беларускія гатункі. Ва ўмераным клімаце Беларусі дурніца адна з нешматлікіх, якія пладаносяць некалькі разоў. За сезон з 11 гектараў тут збіраюць па чатыры ураджаі. Зараз як раз і ідзе збор чацвёртага ўраджаю. Але традыцыйны сябар сонца стала сапернікам для дурніцы. Ягады ў такую спякоту папросту высушвае.


Для дурніцы, якая больш за ўсё любіць вільгаць, засушлівы ліпень апынуўся не самым удалым месяцам. Ураджаі скараціліся. За суткі тут выліваюць больш як 400 тон вады - проста, каб напаіць кусты. Спецыяльная арашальная сістэма падтрымлівае расліну. Але ў адрозненне ад хлебаробаў мясцовыя працаўнікі мараць аб дажджы.


Побач з ягаднымі палямі ў цяпліцах вырошчваюць і саджанцы дурніцы. Водны туман кожны дзень асцярожна ўвільгатняе расліны. Ураджай жа - 12 тон дурніцы - развозяць па найбліжэйшых магазінах. На жаль, акрамя як у СВК, ягады больш нідзе не купіць. Аб'ёмы яшчэ не дазваляюць гаварыць аб сур'ёзным экспарце. Тым больш, калі экстрэмальная спякота перашкаджае якаснаму ўраджаю.