Рэвізоры праверылі працу малочна-таварных комплексаў Гомельскай вобласці

18 июня 2014

Сыравіна нізкай якасці, прыпіскі і элементарная безгаспадарлівасць. У некаторых гаспадарках Гомельскай вобласці малако разводзілі вадой і прыпісвалі вагу жывёлінам. У выніку праверкі малочна-таварных комплексаў спецыялістамі Камітэта дзяржкантролю толькі ў адным з СВК знайшлі больш за 100 тон неіснуючага малака. Як нядрэнныя паказчыкі на паперы становяцца вялікай праблемай для гаспадарнікаў.


Рэпартаж Аляксандра Хараўца. На гэтай ферме паспелі даць справаздачу аб 112 тонах неіснуючага малака. Каб гэта схаваць, яго спісвалі на корм цялятам і прыпісвалі вагу жывёлінам. Такія метамарфозы тут тлумачаць адсутнасцю вопыту некаторых работнікаў і патрэбнага абсталявання.


Вада разам з малаком. Так некаторыя гаспадаркі вырашылі змагацца з нізкімі ўдоямі, незахаваннем тэхналогій і сваёй жа безгаспадарлівасцю. Малако разводзілі таксама раслінным тлушчам або бялком. Аказалася, што такім чынам павялічыць аб'ём малака як мінімум на чвэрць даволі проста. Падобны прадукт на 8-мі фермах Кастрычніцкага раёна выдавалі за экстра-клас і адпраўлялі на перапрацоўку. Толькі за 4 дні на кастрычніцкі завод з малаком паступіла 20 тон вады.


Раман Гарэцкі, старшыня Жлобінскага міжраённага КДК: Па выніках калегіі Гомельскаму аблвыканкаму прапанавана ўзмацніць кантроль за службовымі асобамі, якія дапусцілі падобныя парушэнні. Прааналізаваць прычыны, якія пацягнулі ўзнікненне такіх фактаў, як прыпіскі. Акрамя таго, раённым выканаўчым камітэтам прапанавана навесці належны парадак на месцах, ліквідаваць прычыны падобных прыпісак. Матэрыялы накіраваны ў праваахоўныя органы для дачы прававой ацэнкі.


А гэта ўжо прыклад рацыянальнага гаспадарання ў Нясвіжскім раёне. Прадукт маркі экстра ў СВК Гарадзея выдаюць на 100%. Сярэдні ўдой - больш за 27 літраў малака за суткі на карову. Пры гэтым кантакт людзей і жывёлін тут зведзены да мінімуму - усімі працэсамі кіруюць робаты.


Да адпраўкі малака на завод яно праходзіць шэраг экспертыз. У гэтай лабараторыі спецыялісты вызначаюць чысціню, тлустасць, вагу, шчыльнасць, наяўнасць антыбіётыкаў, бялку і саматычных клетак. І толькі пасля таго як усе паказчыкі ў норме малако адпраўляецца на перапрацоўку.


У выніку за апошнія чатыры гады працы гэтага малочна-таварнага комплексу ні аднаго вяртання з заводаў.


Такіх станоўчых прыкладаў ва ўсіх рэгіёнах нямала. Сучасныя малочна-таварныя комплексы робяць стаўку на вытворчасць сыравіны экстра-класа. Тым больш што на некаторых прадпрыемствах 90% гатовай малочнай прадукцыі экспартуецца і вяртаецца ў краіну ў выглядзе рэальных грошай, а не прыпісак і абважванняў.