Основное и отличительное блюдо Масленицы - блины. Почему тогда праздник называется не Блинница, например. И почему именно такой акцент на блины в этом празднике?

Основное и отличительное блюдо Масленицы - блины. Почему тогда праздник называется не Блинница, например. И почему именно такой акцент на блины в этом празднике?

Алена Ляшкевіч: Вельмі цікавае пытанне. У нашым сучасным разуменні бліны ў першую чаргу, але традыцыйна стол быў вельмі разнастайны. Па-першае, малочныя прадукты, але зноў-такі забарона есці мяса, хутчэй за ўсё, царкоўнага паходжання. Але народная традыцыя, калі мы спытаем, дзесьці елі, дзесьці ўжо не елі - па-рознаму. Блін лічыцца памінальнай стравай, стравай, якая прысвячалася продкам. 

Чаму не Блінніца. Напрыклад, слоўнік Даля фіксуе назвы Блинщина, Блинная неделя - Блінны тыдзень. Ёсць версія, што сама назва Масленіца - гэта таксама ад бліноў, якія елі з маслам. Беларускія варыянты - гэта Масленіца, ці Масленка, два фанетычныя варыянты, сустракаюцца рэдкія назвы, накшталт Пусты тыждзень, ці Прашчальны тыждзень - развітанне перад постам з пэўнай ежай. Маладзіковы тыдзень, таму што верылі, што, калі настае маладзік на гэтым тыдні, то будзе малочнае лета. Наконт выпечкі. У Беларусі пяклі не толькі бліны, былі і пампушкі, і так званыя папейкі-верабейкі, хвораст. Але бліны - самая папулярная страва, пра іх можна прачытаць у згадках па ўсёй Еўропе на Масленіцу.

      

 
Смотреть все выпуски

Архив online