Рабочая паездка Прэзідэнта ў Слуцкі раён

16 февраля 2018

Развіццё рэгіёнаў у Год малой радзімы - пытанне сімвалічнае і надзённае адначасова. Гэта і лейтматыў сённяшняй рабочай паездкі Прэзідэнта ў Слуцкі раён. Пад пільнай увагай Кіраўніка дзяржавы - сацыяльна-эканамічнае развіццё тэрыторый і выкананне даручэнняў, дадзеных падчас папярэдніх паездак па гэтым рэгіёне. Гэта і рэструктурызацыя пасяўных плошчаў, і загрузка мясакамбінатаў для бесперабойнай працы. Наогул, на перспектыву цэнтрам невялікіх населеных пунктаў павінны стаць прадпрыемствы, якія і занятасць будуць забяспечваць, і якасную прадукцыю вырабляць. Аб рэалізацыі інвестпраекта па будаўніцтве новай вытворчасці размова ішла падчас наведвання Аляксандрам Лукашэнкам Слуцкага дражджавога завода. Мадэрнізацыю, новыя тэхналогіі і пытанні імпартазамяшчэння абмеркавалі сёння на Слуцкім сахарарафінадным камбінаце. Не абышлі і актуальную тэму заработнай платы. Планы амбіцыйныя, але цалкам рэальныя і ажыццявімыя. З падрабязнасцямі - Ілона Красуцкая.

Праца на салодкім камбінаце для Наталлі Мяцельскай была яшчэ дзіцячай марай. Ужо тады ведала: гэта візітоўка горада. Так, за ўсю гісторыю прадпрыемства было ўсякае, але Наталлі асабліва пашанцавала... 7 гадоў стажу выключна салодкага жыцця. Больш за паўстагоддзя "Слуцкі цукровы" фарміруе салодкія густы. Прадукцыя камбіната карыстаецца стабільным попытам як на беларускім, так і рынку СНД. З канца студзеня завод вырабляе цукар толькі з айчыннай сыравіны. Раней у міжсезонне закуплялі цукар-сырэц з Лацінскай Амерыкі. Усе цэхі прадпрыемства максімальна аўтаматызаваныя. Шматлікія працэсы даручаюць робатам. Абсталяванне дазваляе выпускаць прадукцыю любой фасоўкі: ад 10-грамовых пакуначкаў да 1-тонных біг-бэгаў.

Слуцк сёння наведаў Кіраўнік дзяржавы. Абмеркавалі праблемы і перспектывы як цэлага рэгіёна, так і цукровай галіны. На сустрэчы прысутнічае кіраўніцтва завода, кіраўнік Белдзяржхарчпраму, урад. Губернатар Мінскай вобласці пачынае даклад аб развіцці рэгіёна. Заканамерна, узнікае пытанне заработнай платы. Як кажуць, ад прыватнага да агульнага... і сярэдняй бюджэтнікаў па краіне.

Анатоль Ісачанка распавядае, як выканалі даручэнні Прэзідэнта яшчэ з часоў папярэдніх паездак па цэнтральным рэгіёне. Гэта і рэструктурызацыя пасяўных плошчаў, і загрузка мясакамбінатаў. Да гутаркі далучаецца віцэ-прэм'ер Міхаіл Русы. Аказваецца, у якасці прадукцыі аднаго з вядомых рэстаранаў хуткага харчавання не можа быць ніякіх сумненняў. Брэнд выкарыстоўвае толькі беларускае мяса. Кіраўнік дзяржавы ўпэўнены: адказны прыватнік можа разлічваць на падтрымку. Напрыклад, у якасці сыравіннай зоны атрымаць у кіраванне сельгаспрадпрыемства.

Аграсезон-2017 у Беларусі для шматлікіх сельгаскультур быў знакавым. Адных толькі цукровых буракоў атрымалі больш за 4,5 мільёны тон (на парадак вышэй узроўню 2016). Свой рэкорд і ў Мінскай вобласці - звыш 2 мільёнаў тон каранёў.

Сярод чатырох беларускіх цукровых заводаў Слуцкі - найбуйнейшы ў краіне. Пры вялікіх аб'ёмах перапрацоўкі застаюцца і немалыя аб'ёмы пабочных прадуктаў. Для цукровай індустрыі - гэта меласа. З аднаго боку - гэта якасны корм для жывёл. З другога - з кармавой патакі (так яшчэ называюць меласу) можна зрабіць прадукцыю з больш высокай дабаўленай вартасцю.

Мінулай восенню ў магазінах стаў з'яўляцца расійскі цукар па цане ніжэйшай за беларускую. Галоўная прычына - перавытворчасць. Да таго ж энерганосьбіты найбліжэйшаму суседу абыходзяцца танней. Таму нашай краіне прыйшлося ісці на антыдэмпінгавыя меры. У сярэдзіне студзеня Міністэрства антыманапольнага рэгулявання і гандлю ўсталявала лімітавыя мінімальныя цэны і гандлёвую надбаўку на цукар. Зараз яны пачынаюцца ад 1,5 рубля. Бяром курс на максімальнае дыверсіфікаванне. Беларускі цукар ужо пастаўляецца ў 16 краін свету.

Беларускі цукар высокай ступені ачысткі, без прымесяў мікраэлементаў. У ім маюць патрэбу вытворцы лекаў, дзіцячага харчавання, напояў, кандытары. Некаторыя віды прадукцыі сёння прадэгуставаў і Кіраўнік дзяржавы.

Слуцкі цукроварафінадны пастаянна інвестуе грошы ў сваё ж развіццё. Ды і другасным прадуктам вытворчасці знайшлі выгаднае прымяненне. Побач новаспечаны сусед - дражджавы камбінат. Завод пабудавалі сумесна з нямецкай кампаніяй. Агульны аб'ём інвестыцый - 35 мільёнаў долараў.

І гэта мара любога лагіста. Сыравіна паступае літаральна цераз дарогу. Г.з. тое, што было пабочным на цукровым, стала асновай для вытворчасці на дражджавым. І яшчэ адзін плюс: завод - прадстаўнік так званай зялёнай прамысловасці. Гэта прыкметна нават па колеры ўсіх карпусоў.

Уся вытворчасць максімальна аўтаматызавана і закрыта. У выніку ў Слуцку стварылі ўнікальны для рэспублікі прадукт. Максімальны тэрмін захоўвання дражджэй - 42 дні. Патрабавальны да транспарціроўкі і тэмпературнага рэжыму тавар можна экспартаваць у далёкія рэгіёны, пры гэтым без страты якасці.

Асноўныя спажыўцы - пякарная і кандытарская галіна, лікёра-гарэлачныя прадпрыемствы, гандлёвыя сеткі. Пакуль на заводзе выпускаюць прасаваныя дрожджы ў брыкетах па 1 кілаграму. Але гэты фармат для гаспадынь, вядома, завялікі, таму ў хуткім часе зробяць зручныя пачкі - па 100 грамаў.

Дрожджы тут выпускаюць кругласутачна. Розныя віды: прасаваныя, сухія, грануляваныя. Планы на гэты год 18 тысяч тон, а ў перспектыве - 70.

Сёлета працягнецца і маштабная мадэрнізацыя Слуцкага цукроварафінаднага. На тэрыторыі камбіната вядзецца будаўніцтва яшчэ адной ёмістасці для захоўвання сіропу. Задачы вядомыя і дражджавому суседу - вяртаць укладзеныя сродкі, ствараць новыя рабочыя месцы і каб прыбытак рос як на дражджах. Адказнасць каласальная. Тым больш да гэтай размовы яшчэ не раз вернуцца на вышэйшым узроўні. Пра стан спраў на прадпрыемстве Кіраўнік дзяржавы мае намер заслухаць даклад у канцы года.