Свежыя рукала, базілік і пятрушка круглы год

22 декабря 2015

Фабрыкі гародніны прыступілі да падрыхтоўкі новага ўраджаю. Нават зараз у цяпліцах вырошчваюць свежую прадцукцыю да навагодняга стала. Але ўжо ў студзені ў грунце з’явіцца першая расада гародніны.

Надзея Сербіненка раскажа больш падрабязна. Пакуль гэта насенне толькі пачынае ўздымацца, але хутка яно стане сапраўдным ураджаем. Так, першыя агуркі новага года можна будзе паспрабаваць у лютым, таматы і баклажаны - у сакавіку, а перцы паспеюць акурат да красавіка.

У салатным аддзяленні заўсёды пануе зялёны колер. Увесь год штодзень работнікі фабрыкі здымаюць чарговую партыю зеляніны. Але, каб, нарэшце, трапіць на прылаўкі магазінаў, кожны куст салаты павінен адпавядаць некалькім патрабаванням.

Каб базілік дасягнуў такога памеру, яму патрэбна правесці ў цяпліцы 35 дзён. Важна, каб даўжыня лісця была як мінімум 5 сантыметраў, а зялёная маса дасягнула 25 грамаў. Толькі такі базілік можна адпраўляць на продаж.

Спецыяльна да навагодніх святаў на фабрыцы агародніны робяць амаль немагчымае: у снежні вырошчваюць свежыя агуркі. Гэтым раслінам усяго тыдзень, але да Каляд агурочны куст паспее дарасці да самай столі цяпліцы. Такім чынам, свежы беларускі агурок абавязкова будзе на святочным навагоднім стале.

Але акрамя свежай агародніны, на фабрыцы вырошчваюць і карысныя духмяныя травы. Фітачай з лісцем маліны, парэчкі, з чаборам, мелісай, шыпшынай і рамонкам аздараўляюць, супакойваюць ці наадварот танізуюць. Усяго тут вырабляюць больш за 20 відаў фітазбораў.

Аб’ёмы продажу свежай агародніны ў параўнанні з мінулым годам павялічыліся: за 11 месяцаў мінская фабрыка агародніны рэалізавала амаль 9 тысяч тон прадукцыі, большасць гэтага аб’ёму складаюць агуркі і таматы.