Аляксандр Лукашэнка наведаў з рабочай паездкай Смалявіцкі раён

3 Красавіка 2020
Апошні час канец рабочага прэзідэнцкага тыдня нязменна асацыюецца з выязнымі мерапрыемствамі. Гэтая пятніца не стала выключэннем. Графік насычаны - што называецца, працуе Прэзідэнт - працуе і ўся краіна. А гэты тыдзень і зусім з адзіным выхадным. Свайго роду майстар-клас "як працаваць эфектыўна" паказалі ў Смалявіцкім раёне, куды і прыехаў сёння Кіраўнік дзяржавы. Аляксандр Лукашэнка паглядзеў аграрныя аб'екты прыватнай кампаніі "Сервалюкс". Сярод іх - падшэфная ферма (адна з найбуйнейшых у краіне) і прадпрыемства па перапрацоўцы мяса птушкі.

Наогул, вытворца працуе па прынцыпе "ад поля да прылаўка". Трэнд актуальны, тым больш зараз. Бо гэта харчовая бяспека. Гаварылі сёння і аб цяперашняй пасяўной, вытворчасці грэчкі, і аб новай нішы - арганічным земляробстве. І раз усімі гэтымі зямнымі пытаннямі займаюцца людзі працы, то і стаўленне да іх у прыватніка (ды і любога кіраўніка) павінна быць адпаведнае: людзей трэба цаніць. Аб гэтым неаднаразова гаварыў Аляксандр Лукашэнка. Падрабязнасці прэзідэнцкай камандзіроўкі - у Ілоны Красуцкай.

Галандзец Марыус Ян Зодсма ўвесь свой аграрны вопыт апошнія 9 гадоў выкарыстоўвае ў Беларусі. Малочна-таварная ферма з нязвыклай назвай МГЛЕ, ды і сам аграбізнес выбудаваны па амерыкана-галандскай сістэме. Гэта прыкметна, напрыклад, па кароўніках - яны вельмі прасторныя. Самі ж бурыя - беларускія галштыны. 


Прадукцыя экстра-класа


МГЛЕ - найбуйнейшая малочная ферма ў краіне. Тут вырабляюць больш як 80 тон малака за дзень. А за год адна карова дае больш як 7500 кілаграмаў: гэта вынік вышэйшы за сярэдн па краіне. Вядома, шматлікія працэсы аўтаматызаваныя: праз "карусель" праходзяць 375 кароў за гадзіну. Сама ж прадукцыя атрымліваецца экстра-класа. 


Пасяўная прадоўжыцца найбліжэйшыя 10 дзён


Ферма - адзін з аб'ектаў, інтэграваных у вялікі аграхолдынг групы кампаній "Сервалюкс". З яго кіраўніцтвам сёння і сустрэўся Прэзідэнт. Вядома, побач поўная абойма: губернатар вобласці, кіраўніцтва раёна, урад... Прадказальна гутарка маштабуецца на краіну. А тэмы, што завецца, ад зямлі. Ідзе пасяўная кампанія. Новы міністр сельскай гаспадаркі дакладвае: у працы ўсе вобласці, абяцаюць паспець за 10 дзён. Здаецца, усяго хапае - угнаенняў, тэхнікі. А ўсё роўна атрымліваецца па класіцы: прыроду ёсць за што абвінавачваць.


У Беларусі павялічаць вытворчасць грачаных круп


У цэлым па ўзыходзячай ідзе вытворчасць усёй сельгаспрадукцыі ў краіне. Так ужо склалася, што "дзякуючы фудпандэміі" ў топе пакупак у шматлікіх апынулася грэчка. Мінсельгасхарч ужо адказаў асабліва ўсхваляваным - запасаў у краіне на паўгода. Раней 50% наша краіна вырабляла сама, астатнюю палову купляла ў Расіі. Але падзеі паказваюць: разлічваць лепш на сябе. 


Сховішчы запоўняць гатовымі нафтапрадуктамі


Запасціся на справе  трэба будзе  раёнам і абласцям. Раз ужо выпала такая  магчымасць - добры прайс на нафту - паліва сапраўды лішнім у АПК не бывае. 

Губернатар Мінскай вобласці Аляксандр Турчын распавядзе: нічога не памянялася,  рэгіён як працаваў, так і працуе. Больш за тое,  павялічылі вытворчасць мясной і малочнай прадукцыі. У гэтай сувязі ў некаторых прадпрыемстваў з поўнай загрузкай узнікла  слушнае пытанне, куды рухацца далей. Словам, як кажуць: межы - межамі,  а есці хочацца  заўсёды. 


Крызіс як праверка на трываласць

Чарговы крызіс для ўсіх без выключэння стане праверкай на трываласць. Старшыня савета дырэктараў "Сервалюкса" падзеліцца сваім вопытам, як перастройваюцца на хаду. Думалі, загрузяць новы цэх па перапрацоўцы мяса птушкі не раней, чым за год. Але сітуацыя, як вядома, павярнулася інакш. Хопіць і некалькі найбліжэйшых месяцаў. 


Галоўнае - гэта людзі


У рэспубліцы прадукцыю вырабляюць у 4 абласцях краіны, прычым усюды фірменныя  кропкі. Працу атрымалі не толькі свае, мясцовыя, але яшчэ з Барысава, Жодзіна, ды і мінчане. Дарэчы, іх не мучыць лагістычнае пытанне. Як падбаць пра людзей, і не толькі ў гэтым плане, прадумаў працадаўца. 


Фуд-навінкі беларускага рынку


З малака, якое тут вырабляюць, атрымліваецца, напрыклад, тварожны сыр. Яго дадаюць у курыныя мітболы. Наогул з гэтых ліній сыходзіць гатовы прадукт з мяса птушкі або паўфабрыкат, дастаткова  проста змясціць у духоўку. Гаспадыні ацанілі. Самае перадавое абсталяванне дазваляе кампаніі пашырыць асартымент прадукцыі, а значыць - прапанаваць спажыўцам фуд-навінкі. Напрыклад, курыныя нагетсы. 

На першым этапе створана 130 новых рабочых месцаў. Бралі і з вопытам, і моладзь, якую навучалі прама на канвееры. Тут і без вядомых падзей строгі кантроль на ўваходзе. Пераадзелі  і нашу здымачную групу! Па колеравай гаме можна зразумець, хто з супрацоўнікаў за што адказвае. У блакітнай форме тыя, што працуюць з сырым  прадуктам. У зялёнай - з гатовым. Ну і як тут сыдзеш на ўдалёнку? 


Прэзідэнт прадэгуставаў прадукцыю "Сервалюкса"


Гэта здымка для ўсіх была нялёгкай - вакол пахі - пад фінал наведвання ўсе сапраўды нагулялі апетыт. Прэзідэнт прапанаваў і міністрам, і нашай здымачнай групе прадэгуставаць лінейку. А сам пакаштаваў  запечаную курыную паляндвіцу.

Дарэчы, Кіраўнік дзяржавы распавёў сёння супрацоўнікам прадпрыемства і пра сваю аддуху - як вядома,  у Прэзідэнта вялікі падворак. Каровы, козы, трусы - прасцей сказаць, каго няма. І сёння папаўненне. Прэзідэнту падарылі пеўня і 4 курыцы. А яшчэ інкубатар. 


Новыя магчымасці для горада-спадарожніка

У прадукцыі гэтага прадпрыемства канкурэнцыя на рынку невялікая. Нясціпла, але кіраўніцтва гаворыць, такога ўзроўню вытворчасці ў Беларусі няма, а ў Расіі толькі некалькі. А якія гэта добрыя навіны для раёна, дзе пытанні працаўладкавання на першым месцы. З павелічэннем аб'ёмаў дададуцца яшчэ дзве сотні рабочых месцаў. Плюс для горада-спадарожніка, які будзе большаць і жыллём, і навасёламі. Вось так і атрымліваецца: хтосьці жадае застацца дома, а хтосьці змагаецца за магчымасць, і дарога  30 км - не перашкода.