Першы экарынак Беларусі. Праект на асаблівым кантролі Прэзідэнта

15 Студзеня 2020
Першы ў краіне экарынак запросіць на сваю пляцоўку вытворцаў і спажыўцоў ужо да лета. Сёння куратары праекта распавялі аб завяршэнні працы, а наша здымачная група пабывала на будпляцоўцы.
Праект  на асаблівым кантролі Прэзідэнта. Бо так  беларусы змогуць больш даведацца аб экатаварах, захаваць здароўе і зберагчы прыроду. Рынак стане месцам продажу самых якасных і здаровых прадуктаў. 

Тут чакаюць буйныя агракамбінаты, а таксама фермераў з усёй краіны, якія займаюцца арганічным земляробствам. Ва ўсім свеце яно лічыцца самым чыстым. Варта адзначыць, беларускія сельгасвытворцы ўсё больш актыўна прытрымліваюцца зялёных ідэй. Апошнім часам мы назіраем рост колькасці фермераў, якія працуюць з максімальным клопатам аб прыродзе. На варце арганічнай вытворчасці стаіць спецыяльны закон. А напярэдадні  былі яшчэ і пашыраныя магчымасці для атрымання спецыяльных сертыфікатаў, якія пацвярджаюць самыя высокія стандарты вытворчасці. Аб усім па парадку  Вольга Анішчанка.

Каб вырасціць "эка", прыйдзецца выдаткаваць удвая больш 

Тут буякі называюць брэндам Беларусі. Гаспадыня гэтых, дарэчы, самых вялікіх экаплантацый каралеўскай ягады ў краіне, ацэньвае маштабы будучага ўраджаю. Ягада капрызная, а атрымаць вынік, калі пад забаронай любая хімія (а менавіта гэтага прытрымліваецца арганічны фермер) складана ўтрая. Але буякі любяць у сваёй краіне, іх чакаюць за мяжой, дзе попыт на зялёныя прадукты сёння ў шмат разоў перавышае прапанову. Але гэтае будучыня эказемляробства.
Беларускаму фермеру сёння няпроста. Бо каб вырасціць "эка", прыйдзецца выдаткаваць удвая больш. Але як растлумачыць і галоўнае пераканаць спажыўца, што прадукт варты сваіх грошай? Рашэннем называюць спецыяльны сертыфікат. Ён павінен служыць доказам, што гаспадарка не парушае экаправіл на кожным этапе вытворчасці. Беларускі закон у падтрымку экафермераў даў такую магчымасць. Але хацелася  б ісці далей.

Нацыянальная маркіроўка для экафермераў

Гэта пра тое, што беларускі сертыфікат - важкі аргумент на ўнутраным рынку. Для продажаў за мяжу нацыянальная дакументацыя не падыдзе. Раней  у адсутнасць беларускага наш фермер афармляў еўрапейскі сертыфікат: шырокія магчымасці, але дарагое задавальненне. І справядлівасці дзеля зазначым, тыя, хто выдаткаваў тады, зараз не спяшаюцца дубліраваць дакументы. Затое навічкам у экабізнесе нацыянальная маркіроўка можа выдатна дапамагчы.
Напярэдадні сертыфікацыю запусцілі ў Інстытуце метралогіі.
Тэхналогія тая ж: выпрабаванні, ацэнка. А ў выніку  нацыянальны дакумент і права маркіроўкі. Вось такі "арганічны прадукт" - знак таго, што перад вамі дакладна не падробка.

Попыт на здаровае харчаванне сёння на піку. Плошчы эказемляў толькі за 10 гадоў прыраслі двухразова

А сусветны кошык ацанілі ў 100 мільярдаў! І даражэе штогод. Фермер паўтарае: у Беларусі ідэальныя ўмовы для сваёй вытворчасці. 

Прэзідэнт заклікае не абмяжоўвацца рамкамі краіны

На асабістым кантролі і праект будаўніцтва першага экарынку. Сёння мы ацанілі ступень гатоўнасці будынка. 
Адкрыюцца летам. Як раз да сезона, гавораць мясцовыя ўлады. Запускала праект чацвёрка найбуйнейшых агракамбінатаў. Яны ж - інвестары. Але прыехаць гандляваць сваім таварам зможа любы вытворца. Галоўнае - прайсці кантроль адпаведнасці "зялёным" тэхналогіям. 

Сертыфікат тут - свайго роду пропуск

Але праходзіць працэдуру або не - справа добраахвотная. Тым, хто такой магчымасцю скарыстаецца, паперы аформяць на пяцігадовы тэрмін. Але пацвярджаць экастатус прыйдзецца штогод. Аб цане пытання пакуль гавораць унікліва: маўляў, прыйдуць першыя ахвотнікі - выразнасці стане больш. 
Аб тым, што расце запыт на экастыль жыцця, гаворыць і новае рашэнне падтрымаць закладную сістэму ў працы з пакаваннем. Праект указу напярэдадні адобрыў Прэзідэнт. У будучыні Беларусь нацэленая вызваліцца ад "шкоднай" тары. Тым больш, адходы прымаюць пагрозлівыя маштабы. Сярод прапаноў - забарона поліэтыленавых пакетаў і абмежаванне ў выкарыстанні аднаразовага посуду. Закрыць пытанне разлічваюць у двухгадовы тэрмін.