Новыя тэхналогіі хуткімі тэмпамі ўкараняюцца ў жывёлагадоўлю

16 марта 2016

Зараз у канёў, коз і авечак будзе свой персанальны штрыхкод. Па ім праз адзіны электронны рэестр можна прасачыць увесь працэс гадоўлі. А ўжо праз пару гадоў гісторыю паходжання мяса або малака зможа даведацца пакупнік, счытаўшы штрыхкод на прадукце мабільным тэлефонам. Аб новай сістэме кантролю ў жывёлагадоўлі - рэпартаж Андрэя Ястрабава.

Гэта цяля з'явілася на святло некалькі сутак таму. Прадпрыемства "Копцеўская Ніва" ўтрымлівае пагалоўе 82 рагулі. Чарговае кармленне маладняка даручылі і нашай здымачнай групе, але толькі ў выглядзе выключэння.

З гэтага моманту ўсё жыццё цяля пад пільнай увагай заатэхнікаў і ветурачоў. Ад умоў утрымання да харчавання. Дарэчы, пакуль гэта цёплае малодзіва. Спатрэбіцца каля двух гадоў, пакуль цяля зойме сваё месца ў стойле.

І, вось ён - найважнейшы момант у жыцці нованароджанага. Спецыялісты параўноўваюць яго з уручэннем пашпарта. Да вушэй цяля мацуюцца біркі. Зараз не толькі з нумарамі, але і са штрыхкодам. Гавораць, не балюча.

Ала Дахава - рэгіянальны прадстаўнік цэнтра інфармацыйных сістэм Мінсельгасхарча, які і стаяў у вытокаў стварэння сістэмы ідэнтыфікацыі. Гаворыць, зараз прама са сталіцы можна кантраляваць выкананне тэхналогіі ў жывёлагадоўлі на любым з прадпрыемстваў. Напрыклад, своечасовасць прышчэпак.

Такі электронны кантроль якасці на беларускіх комплексах ужо паспелі пратэставаць спецыялісты з Бруселя. Атрымаўшы высокую ацэнку, распрацоўшчыкі прыступілі да яе рэалізацыі па ўсёй краіне. А ў студзені гэтага года ўступіў у сілу новы закон, які рэгламентуе працу такой сістэмы ў Беларусі.

У перспектыве - даведацца ўсё аб прадукце можна будзе пры дапамозе спецыяльнага мабільнага дадатку. Ён ужо распрацаваны Нацыянальнай Акадэміяй навук. Досыць навесці камеру, сфатаграфаваць штрыхкод і электронная база цэнтра ідэнтыфікацыі выдасць аб яго ўладальніку ўсю інфармацыю, якая зараз з'яўляецца дадатковай гарантыяй бяспекі для спажыўцоў прадукцыі жывёлагадоўлі.