Кулінарнае расследаванне

18 августа 2013

Расказвае Ксенія Рабчынская


Чамусьці зараз гэтая праблема хвалюе толькі моладзь - у выхадныя ў цэнтры, ды і не толькі там, правесці вечар у кафэ - гэта праблема. Вольных столікаў няма, заказаць загадзя таксама можна далёка не заўсёды. Часцей за ўсё прапаноўваюць адразу прыходзіць або забраніраваць за грошы з разлікам на вечар ад 20 долараў з чалавека. Выдаткаваць такія грошы, каб быць упэўненым, што зможаш прыйсці і патраціць яшчэ, жадае далёка не кожны.


Спецыялісты з гэтым не зусім згодныя. Напрыклад, у Беларускай асацыяцыі кулінараў упэўненыя, што кафэ і рэстаранаў павінна быць больш. У іх нават ёсць свая статыстыка. Напрыклад, у Германіі на 1000 жыхароў прыпадае 70 месцаў у кафэ. У нас пакуль гэтая лічба складае толькі 37. Да 2015 павялічыцца да 40. Пакуль сітуацыю крытычнай, вядома, не назавеш. Толькі што мы будзем рабіць, калі турысты, якія прыехалі на галоўнае хакейнае першынство, а да яго застаецца ўжо менш за год, захочуць паесці? Прычым, ім напэўна захочацца паспрабаваць стравы беларускай кухні, а тут справы ідуць яшчэ горш.


Але гэта пакуль толькі мары, такія ж, дарэчы, песцяць і ў Мінгарвыканкаме. Там нават вырашылі правесці своеасаблівую рэпетыцыю перад чэмпіянатам. Напярэдадні Дня горада ў Мінску адбудзецца тыдзень нацыянальнай кухні. Разам з паварамі ўжо сёння прадумваюць спецыяльнае меню - аўтэнтычнае - стравы з гэтага спісу можна будзе паспрабаваць амаль ва ўсіх рэстаранах. Ці знойдзе менавіта гэтая ідэя прыхільнікаў сярод мінчан, якія часцей аддаюць перавагу ўсё ж піцы - і танней і не як дома, пакуль не зразумела. Зразумела адно: якасная нацыянальная кухня ўжо сёння карыстаецца вялізным попытам, асабліва сярод іншаземцаў. Напрыклад, у гэтым кафэ ў цэнтры горада нават меню на беларускай, рускай і англійскай. Усе дэталі ў інтэр'еры зробленыя ў нашай краіне, пачынаючы ад посуду і заканчваючы пліткай на падлозе.


Сяргей Зяленскі, уладальнік рэстарана: Мы распрацавалі канцэпцыю, укаранілі яе. У нас вельмі цікавыя ёсць стравы, якія ёсць толькі ў нашым рэстаране, што можна паспрабаваць толькі ў нас. Я думаю, што беларуская кухня будзе цікавая гасцям, якія прыедуць на чэмпіянат свету, таму што людзі заўсёды, калі прыязджаюць у краіну, хочуць пазнаёміцца і з яе славутасцямі, і хочуць паспрабаваць нацыянальную кухню.


Зразумела, што на чэмпіянаце галоўнымі славутасцямі сталіцы стануць менавіта арэны: Чыжоўка, на якой сёння заканчваецца будаўніцтва, і Мінск. Меркаваць аб тым, ці змогуць турысты паесці недалёка ад Чыжоўка-Арэны, пакуль складана. Увесь раён ператварыўся ў адну вялікую будоўлю. А вось з другой усё ўжо сёння больш-менш зразумела.


Мінск-Арэна - адна з галоўных пляцовак лядовых бітваў на чэмпіянаце свету па хакеі - 2014. Зараз у радыусе кіламетра можна знайсці ўсяго некалькі кафэ ў новым гандлёвым цэнтры недалёка. Як галоўная лядовая пляцоўка краіны будзе спраўляцца з замежнымі турыстамі, і чым мы накормім балельшчыкаў, пакуль не зразумела.


У той жа час у Мінгарвыканкаме супакойваюць - накормім усіх. У горадзе, маўляў, стала адкрывацца новыя ўстановы, акрамя таго на час правядзення чэмпіянату ў першую чаргу каля арэн з'явяцца ўжо знаёмыя мінчанам па святах горада палаткі.


Але гэта, мабыць, толькі для непатрабавальных, каго задавальняе шашлык і пенны напой пад адкрытым небам. Асноўная маса балельшчыкаў усё ж, напэўна, будзе шукаць чагосьці знаёмага, а сеткавыя ўстановы з сусветным імем да нас чамусьці пакуль не спяшаюцца. Хоць, ёсць, вядома, у нас і свае сеткі. Напрыклад, такіх піцэрый толькі ў Мінску сёння 10, да канца года з'явяцца яшчэ 3. Але нават тут, нягледзячы на канкурэнцыю, шкадуюць, што паесці па-беларуску ў Мінску, амаль няма дзе. Таму ў планах адкрыць і некалькі новых устаноў з беларускай кухняй.


Ці застануцца задаволенымі іншаземцы, пакажа час, відовішчамі на чэмпіянаце мы іх забяспечым, толькі пытанне з хлебам пакуль застаецца адкрытым. І калі гасцініц у Мінску зараз ужо сапраўды дастаткова, то пытанне з кафэ і рэстаранамі, асабліва з дэмакратычнымі цэнамі, усё яшчэ застаецца адкрытым.