"Хрыстос нарадзіўся! Славім яго!" - такія воклічы гучаць сёння ва ўсіх праваслаўных храмах

7 Студзеня 2019

Наперадзе 12 святых дзён - Каляды. Час, калі ў малітве трэба ўсхваляць з'яўленне Немаўляці Ісуса на свет. Радасць яднання з Богам падзяляецца ў хатняй атмасферы з сям’ёй. Дарэчы, праваслаўныя - самая шматлікая канфесія Беларусі: прыкладна адна другая насельніцтва. Пра традыцыі Раства раскажа Вольга Мядзведзь.

"Хрыстос нарадзіўся! Славім яго!" - такія воклічы гучаць сёння ва ўсіх праваслаўных храмах. На свет з'явіўся Збавіцель! Раство Хрыстовае - адно з найглыбейшых хрысціянскіх святаў, якое сімвалізуе нараджэнне чалавека, якому наканавана ахвяраваць сабою дзеля выратавання людзей.

Іерэй Дзмітрый, клірык Свята-Духавага кафедральнага сабора г. Мінска: "Бог стаў да нас бліжэй, і вось такі ёсць выраз "лунае дух Раства", таму што мы прыходзім у храм і адчуваем гэтую Божую ласку, Божую літасць, так, радасць адчуваем, радасць свята. Таму што мы адчуваем, што Гасподзь знаходзіцца побач з намі, і мы закліканыя, хрысціяне закліканыя дзяліцца гэтай радасцю з навакольнымі".

Традыцыйна з нагоды такой радаснай і важнай для хрысціян падзеі ў храмах праходзяць святочныя набажэнствы. Прыходы па ўсёй Беларусі маліліся ў чаканні вялікага цуду. Галоўная Калядная служба адбылася ў Свята-Духавым кафедральным саборы Мінска, усяночнае дбанне ўзначаліў Мітрапаліт Мінскі і Заслаўскі Павел, Патрыяршы Экзарх усяе Беларусі.

Раство - гэта найважнейшае царкоўнае свята пасля Вялікадня, уваходзіць у спіс дванадзясятых, прысвечаных падзеям зямнога жыцця Ісуса і Багародзіцы. Духавенства апранаецца ў белае адзенне як сімвал чысціні і бязгрэшнасці.

Адрозніваецца і набажэнскі лад - чытаюцца так званыя Царскія гадзіны. Тэксты спеваў у перадкалядныя дні заклікаюць вернікаў ачысціцца ад грахоў і накіраваць позірк да Віфлеема. Пазней каноны нясуць у сабе весялосць аб цудзе, якое адбылося.

Свята Нараджэння Божага мае працяглую падрыхтоўку - гэта сведчыць пра яго асаблівую важнасць. Храмы ўпрыгожвае сімвал надыходзячага свята - Хрыстовы яслі - і мноства хвойных кампазіцый. Цэрквы напоўненыя святлом у знак Віфлеемскай зоркі, якая ўзышла на небе ў момант нараджэння Божага Немаўляці.

Менавіта пасля ўзыходу нябеснага свяціла завяршаецца і 40-дзённы пост.

Сям'я Баравік з Віцебска на куццю абавязкова збіраецца за сталом. У меню традыцыйна 12 страў. Асаблівая і сервіроўка: пад абрус кладуць сена. І толькі потым ставяць прыгатаваныя пачастункі, прычым выключна нішчымныя. Пачынаюць вячэру з куцці. Малодшае пакаленне выпякае мядовыя пернікі, дорыць іх гасцям, а таксама ўпрыгожвае імі ёлку.

Яловыя галінкі ў храме Святой Жыццепачатнай Тройцы дэкараваныя старажытнаславянскім народным мастацтвам. Цацкамі з выцінанкі займаецца адна з прыхаджанак.

Для суполкі Святой Жыццепачатнай Тройцы гэтае Раство асаблівае. Вернікі ўпершыню адзначаюць свята ў сваім храме, асвячоным гэтым летам. Божы дом узводзіўся даволі доўга, выключна за сродкі вернікаў, набажэнствы праводзіліся ў прыбудаванай капліцы і ў крыптавым храме.

Паводле праваслаўных канонаў, пасля Раства Хрыстовага пачынаюцца Каляды - святыя дні. Гэта той час, калі лепш адкласці сур'ёзныя справы: вернікі павінны ўзносіць малітвы, славячы народжанага Хрыста. 12 радасных дзён - і завершыцца калядны перыяд 19 студзеня святам Вадохрышча.