Беларускія медыкі агучылі трывожную "лясную" статыстыку

17 августа 2016

З цяжкімі атручэннямі грыбамі ў бальніцы трапілі ўжо паўсотні беларусаў. У Брэсцкай вобласці і зусім зафіксаваныя 2 выпадкі са смяротным канцом.. Урачы нават не рэкамендуюць збіраць грыбы самастойна. А пры куплі дбайна правяраць якасць прадукту. Як зрабіць грыбны суп бяспечным - даведалася Юлія Грызунт.

Паказваць свой твар сёння Галіна не жадае - усё яшчэ адчувае сябе вельмі дрэнна, але ахвотна распавядае, што хадзіць па грыбы ў яе сям'і даўно не традыцыя - цэлы рытуал. Ад збору і да фірмовага рэцэпту гатавання. Ніхто нават уявіць не мог, што аднойчы любімая страва паставіць пад удар здароўе і нават жыццё жанчыны.

Галіна, пацыент: "Збірала звычайныя грыбы, якія я ведаю. Яны заўсёды былі ядомыя. Сям'ю яшчэ сустрэла, яны ў мяне пыталі пра грыбы. Мы разам іх агледзелі, быццам бы нармальныя".

Вось гэта "быццам бы" і стала фатальным - і не толькі для Галіны, але і яшчэ для паўсотні чалавек па ўсёй краіне. Сёлета ў бальніцы трапілі як мінімум у 2 разы больш пацыентаў, чым у мінулым.

Галоўны вораг - бледная паганка, вылічыць яе не заўсёды проста. Таму ўрачы не рэкамендуюць класці ў кошык любыя светлыя пласціністыя грыбы. Калі ж такі грыб усё-такі трапіў у рукі, ні ў якім разе нельга спрабаваць яго на смак, як раяць некаторыя леснікі. Нават такое малаважнае дакрананне можа прывесці да атручвання.

Першыя сімптомы з'яўляюцца раптам. Ад 3 да 12 гадзін пасля ўжывання атрутнага грыба. Першыя прыкметы - рэзкі боль у жываце і млоснасць. У такіх выпадках урачы забараняюць займацца самалячэннем. Пры атручэнні трэба неадкладна выклікаць хуткую дапамогу.

Гаворка ідзе аб чыстым ядзе - на рахунку кожная гадзіна. У Беларусі зарэгістраваныя 2 смяротныя выпадкі. У абодвух пацыенты своечасова не звярнуліся па дапамогу.

Усе грыбы, уключаючы сыраежкі і нават бяскрыўдныя лісічкі, перад гатаваннем трэба адварыць. А яшчэ лепш - адмовіцца ад самастойнага збору грыбоў.

Есці грыбы - любыя - урачы не раяць да 12 і пасля 60 гадоў. Таксама забарона распаўсюджваецца на людзей з захворваннямі стрававальнай сістэмы. І, вядома, галоўнае правіла для ўсіх - дбайна вывучыць кожны грыб.

І абавязкова гатаваць грыбы адразу - праз суткі любы грыб можа стаць небяспечным для чалавека.