У Беларусі падыходзіць да завяршэння нарыхтоўка травяных кармоў першага ўкосу

13 июня 2014

Яшчэ ў пачатку сельскагаспадарчых прац узнікала нямала пытанняў па тэрмінах, якасці і выконванні тэхналогій кансервацыі травы. Гэта канстатаваў старшыня КДК Аляксандр Якабсон падчас свайго візіту ў Магілёўскую вобласць. Пабываўшы на нарыхтоўцы ў Чавускім і Слаўгарадскім раёнах, кіраўнік ведамства асабліва крытыкаваў закладку сенажу, а таксама працу з кадрамі. Ці атрымалася пераадолець цяжкасці і дасягнуць запланаваных паказчыкаў, з палёў, рэпартаж Наталлі Кузьміцкай.


У гэтым полі працуюць 8 машын. З раніцы да позняга вечара. Кожны дзень - працоўны марафон. З-за праліўных дажджоў у разгар укосу машыны прастойвалі некалькі дзён.


Перад гаспадаркамі паставілі задачу нарыхтаваць максімальны аб'ём сена і сенажу з першага ўкосу. Надвор'е не сапсавала планы аграрыяў. Да ўсталяванага тэрміну амаль усе вобласці завершаць кансервацыю травы.


Нарыхтоўчая кампанія ў гаспадарках Мінскага раёна на фінішнай прамой. Аграрыі Нясвіжскага, Салігорскага і Клецкага раёнаў ужо спынілі тэхніку і здалі план. Паўднёвыя раёны цэнтральнага рэгіёна ўжо рыхтуюцца да другога ўкосу.


У цэлым па Беларусі шматгадовая трава скошаныя больш чым на 1300 гектарах палёў. У лідарах Гомельская, Гродзенская і Магілёўская вобласці, у аўтсайдарах пакуль Віцебскія гаспадаркі.


У пагоні за колькасцю не варта забываць і аб якасці. На прыкладзе некалькіх адсталых гаспадарак Чавускага і Слаўгарадскага раёнаў Магілёўскай вобласці - ход нарыхтоўкі кармоў вывучыў Аляксандр Якабсон. І застаўся вельмі незадаволены тэхнікай закладкі сенажу.


Старшыня Камітэта дзяржкантролю звярнуў увагу і на прыпіскі да паказчыкаў, якімі часам грашаць сельскагаспадарчыя прадпрыемствы АПК. Не выключана, што па выніках праверкі некаторых фактаў будуць узбуджаныя крымінальныя справы.


У іншым, яшчэ ёсць магчымасць рэабілітавацца. Першы ўкос - усяго толькі 30% ад агульнага аб'ёму нарыхтоўкі кармоў, кожная гаспадарка абавязана мець запас высокапажыўных кармоў як мінімум на паўтара года. І гэтую - у прамым сэнсе - харчовую падушку бяспекі жывёлагадоўлі неабходна ўмець захаваць.