У Беларусі актыўнымі тэмпамі развіваецца прыватны аграбізнес

4 июня 2018

Прэферэнцыі з боку дзяржавы дазволілі сельскім бізнесменам не толькі скласці годную канкурэнцыю буйнатаварным вытворцам, але і выйсці на першыя пазіцыі, як, напрыклад, у сферы агародніцтва. А гэта і дадатковыя паступленні ў мясцовыя бюджэты, і стварэнне новых рабочых месцаў. Аб перспектывах развіцця аграбізнесу на сяле - рэпартаж Юрыя Карняловіча.

Маладая сям'я Кавалевіч з Пінска ў вёску пераехала тры гады таму. Рашэнне прынялі спантанна і нават не думалі заводзіць гаспадарку. Упарадкавалі дом. І ў якасці эксперымента вырашылі паспрабаваць варыць сыры. Рэцэпты шукалі ў Інтэрнэце, зараз самі дзеляцца тонкасцямі сыраварэння.

Сёння майстры робяць 7 відаў мяккіх і цвёрдых сыроў - ад класічнага сметанковага да сулугуні. А ў планах пашырэнне вытворчасці. Заказы на прадукцыю ўжо апярэджваюць магчымасці сельскіх прадпрымальнікаў. Прызнаюцца, сваю нішу яны знайшлі. Зараз мараць адкрыць уласную сыраварню.

А гэта ўжо фермер з Гродзенскай вобласці. Эдмунд Саковіч займаецца агароднінай. Свой бізнес пачынаў некалькі гадоў таму. Зямлю ў раёне выдзелілі бясплатна, але дабіцца поспехаў удалося дзякуючы штодзённай цяжкай працы. Прыйшлося асвоіць дзясяткі прафесій - ад агранома і механізатара да інжынера-канструктара.

Праблем з тэхнікай у гэтай гаспадарцы не ўзнікае. Фермер сам сваімі рукамі з асобных частак сабраў 4 такія трактары, якія ўжо некалькі гадоў спраўна працуюць на палях.

Бульба, капуста, буракі, а яшчэ агуркі і таматы. Сваю прадукцыю фермер рэалізуе, што называецца, з колаў. Экалагічна чыстая - попыт на яе ва ўсёй Гродзенскай вобласці. За некалькі гадоў фермерская гаспадарка Эдмунда Саковіча стала адной з лепшых у раёне, а ўраджайнасці могуць пазайздросціць нават селекцыйныя агракамбінаты.

Сёння арганізаваць свой бізнес на сяле нескладана. Дзейнічае заяўнічы прынцып. Для ахвотнікаў адкрыць вытворчасць ёсць ільготы, у тым ліку і па падаткаабкладанні. Фермерскім гаспадаркам зямля выдзяляецца бясплатна. Пры гэтым для іх дзейнічаюць такія ж прэферэнцыі, як і для буйных сельгаспрадпрыемстваў.

Леанід Заяц, Міністр сельскай гаспадаркі і харчавання Беларусі:

"Маюць права на субсідыі, маюць права на датацыі дзяржавы. Таксама закладзены ў бюджэце грошы на будаўніцтва дарог, інфраструктуры, воданапорных будынкаў, каб уладкаваць базу для далейшай вытворчасці. Выдзяляюцца мэтанакіравана сродкі з рэспубліканскага бюджэту менавіта на гэтыя мэты".

Такі падыход да падтрымкі прыватнага аграбізнесу ўжо дае свае станоўчыя вынікі. Сёння колькасць фермерскіх гаспадарак у Беларусі набліжаецца да 3 тысяч. Тут вырабляюць больш за 3 % усёй валавой сельгаспрадукцыі. А ў такіх сферах, як агародніцтва, наогул з’яўляюцца лідарамі сярод сельгаспрадпрыемстваў краіны.