Слуцкі сыр "Пармезан-Gold" прызнаны лепшым у краіне

7 Снежня 2015

Лепшы сыр краіны. У Мінску адбылося ўручэнне першай рэспубліканскай прэміі развіцця спажывецкага рынку "Лідар года - 2015". Лаўрэатаў вызначаў Экспертны савет - прадстаўнікі буйных бізнес-супольнасцяў і профільных міністэрстваў. Сярод 20 кампаній-пераможцаў адзначаны і Слуцкі сыраробны камбінат - адзін з найбуйнейшых у краіне малакаперапрацоўчых заводаў. Якія «элітныя» сыры вырабляюць у цэнтральным рэгіёне? І як сучасныя тэхналогіі дапамагаюць сыраробам? Аб мадэрнізацыі і імпартазамяшчэнні - рэпартаж Надзеі Сербіненкі.

Усяго некалькі гадзін - і цэльнае малако становіцца белым парашком. Вытворчасць сухога малака па-ранейшаму застаецца прыбытковым напрамкам для Слуцкага сыраробнага камбінату. Большасць прадукцыі адпраўляюць на экспарт - сухое малако запатрабавана ў Арабскіх Эміратах, ЗША, Канадзе, Заходняй Еўропе.

Акрамя сухога малака, на Слуцкім камбінаце вырабляюць сметанковае масла, кефір, ражанку, сыроватку, глазураваныя сыркі і марожанае. Усё прынятае малако перад тым, як трапіць на вытворчую лінію, праходзіць лабараторныя даследаванні.

Асноўны і самы вялікі цэх камбіната - сыраробны. Толькі ў адным катле змяшчаецца 12 тон малака. За адны суткі Слуцкі камбінат можа вырабіць 50 тон сыру.

Тут, у камеры паспявання сыру, прадукт набывае свой канчатковы смак і тэкстуру. Кожная галоўка знаходзіцца тут у сярэднім 45 дзён - у залежнасці ад віду.

Каб стаць класічным цвёрдым сырам, малако праходзіць шэсць этапаў. Адзін з самых важных - згортванне і апрацоўка згустку. Сырнае зерне, якое ўтварылася пасля ўнясення фермента, праходзіць прэсаванне.

І ўжо сфармаваная сырная галоўка па канвееры адпраўляецца ў саляны басейн. У такім расоле сыр праводзіць ад двух да трох сутак. Мадэрнізацыя на кожным этапе вытворчасці дазваляе зрабіць якасны і канкурэнтаздольны прадукт.

Стаўку на імпартазамяшчэнне малочных прадуктаў вытворцы робяць свядома: у выніку якасць беларускіх гройцера і пармезану ацэньваюць і спецыялісты. Так, экспертны савет прэміі "Лідар года-2015" слуцкі сыр "Пармезан-Gold" прызнаў лепшым у краіне.