Добры ўраджай яблык плануюць сабраць у Гомельскай вобласці

20 августа 2014
Нашы яблыкі змогуць паспрабаваць не толькі ў Беларусі, частка ўраджаю адправіцца на экспарт.

Чым добры беларускі фрукт, высвятляў Аляксей Немаў.

Яблыневы сад, як маленькае дзіця, за ім увесь час патрэбен догляд. Тут дзякуючы селекцыйнаму адбору ўдалося выбраць некалькі сартоў, якія даюць стабільныя ўраджаі. Яблык таварны, з добрымі паказчыкамі па форме і смаку. Пад яго адвялі 45 гектараў.

Штогод тут вырошчваюць па 800 тон гэтага фрукта. Большасць сабранага ўраджаю ў Гомелі і Гомельскай вобласці. Частка адпраўляецца ў Расію. Там наш яблык карыстаецца заслужанай папулярнасцю.

Спажыўца яблыкаў вызначаюць яшчэ ў садзе. Напрыклад, гэты сорт практычна не патрабуе хімічнай апрацоўкі. Менавіта гэтыя яблыкі і адправяцца ў беларускія школы і дзіцячыя сады.

Паводле слоў фермераў, попыт заўсёды перавышае прапанову. Так што з рэалізацыяй праблем няма. Толькі што сарваныя яблыкі часам прадаюцца прама з колаў.

Уладзімір Мяшчэрскі, кіраўнік фермерскай гаспадаркі: Яблык - такі прадукт, які і карысны, і дыетычны, і смачны. Нашы беларускія грамадзяне настолькі прывыклі да яблыка, што гэта з'яўляецца нашай традыцыйнай ежай з фруктаў. Таму попыт заўсёды ўстойлівы.

Але ёсць і іншы бок медаля - з-за высокага попыту шматлікія фермерскія гаспадаркі не бачаць праблемы захоўвання, а значыць, і не развіваюць сістэму сховішчаў. Хоць попыт на яблыкі традыцыйна самы высокі вясной. Але нават у сезон беларускі яблык можна купіць далёка не ў кожным магазіне. І захоўваецца ён значна менш чым загранічны. Вытворцы тлумачаць гэта мінімальнай колькасцю хімікатаў, а спажыўцы ўсё ж галасуюць рублём за вонкавы выгляд тавара.