Экалагічна чыстыя прадукты карыстаюцца вялікім попытам у Беларусі

16 октября 2018

Эка, бія, арганік. Прадукт з якой маркіроўкай выбраць, што стаіць за гэтымі адзнакамі. Уладальнік адной з гаспадарак у Смаргонскім раёне над гэтымі пытаннямі ўжо не задумваецца. Сутыкнуўшыся з праблемай у жыцці, вырашыў наладзіць уласную вытворчасць экалагічна чыстай прадукцыі і першым у краіне атрымаў еўрапейскі сертыфікат. На яго палях з угнаенняў толькі арганіка, праполка выключна ўручную. А гэта значыць, што агародніна не ўтрымлівае алергенаў і прыдатная для падрыхтоўкі харчавання грудным дзецям. У цэлым жа арганічнае земляробства ў краіне толькі зараджаецца, але дзякуючы падтрымцы дзяржавы ўжо ў найбліжэйшыя гады, згодна з прагнозамі спецыялістаў, можа займець да 10 % рынку. Перспектывы здаровага харчавання вывучыў Юрый Карняловіч.

На першы погляд, землі фермера Ігара Хвашчэўскага выглядаюць не зусім звычайна. То тут, то там высокае пустазелле, за якім толькі спецыяліст можа разглядзець сельскагаспадарчыя культуры. Але тлумачыцца ўсё проста - гаспадар займаецца арганічным земляробствам, а значыць, цалкам выключаныя прэпараты для хімічнай праполкі, пестыцыды і азотныя ўгнаенні.

Экалагічна чыстая агародніна фермера са Смаргоні карыстаецца вялікім попытам у аматараў здаровага харчавання. Тавар раскупляецца з колаў. Якасць гарантавана еўрапейскім зялёным сертыфікатам на зямлю.

Акрамя традыцыйнай агародніны і садавіны ўладальнік фермерскай гаспадаркі эксперыментуе і з не зусім звычайнымі культурамі. Шукае гатункі, якія могуць расці без якіх-небудзь угнаенняў.

Сёлета Ігар Міхайлавіч стаў вырошчваць новую для сябе культуру - тапінамбур. Па сваіх харчовых уласцівасцях ён у некалькі разоў перавышае разнастайную агародніну. А вось па ўраджайнасці проста зашкальвае - з аднаго гектара можна сабраць звыш 30 тон караняплодаў і звыш 60 тон зялёнай масы.

Карысці ад расліны больш, чым ад звыклай бульбы. Ужываць у ежу яго можна нават сырым. Але для фермера тапінамбур - аснова яго новага праекта. Ужо праз месяц у гаспадарцы з'явяцца 10 кароў.

Прыкладам фермера са Смаргоні натхніліся і яго сябры. Мінчанін Андрэй Кісель-Загаранскі выкупіў сядзібу па суседстве і асвойвае вырошчванне арганічных клубніц. Цяжкасцяў, прызнаецца, нямала, але кірунак перспектыўны.

Арганічнае земляробства ў Беларусі пакуль знаходзіцца на стадыі зараджэння. Але ахвотнікаў вырошчваць экалагічна чыстыя прадукты з кожным годам становіцца ўсё больш. Фермеры ўпэўненыя, у найбліжэйшы час ад хіміі адмовяцца дзясяткі гаспадарак.

З боку дзяржавы такому кірунку сельскай гаспадаркі надаецца вялікая ўвага. Зараз на разглядзе парламента закон "Аб вядзенні арганічнага земляробства". Дакумент дазволіць падтрымаць і абараніць экавытворцаў, а таксама дапамагчы ім выйсці на рынкі суседніх краін.