І гэта толькі пачатак. Бо плануецца будаўніцтва яшчэ трох ферм магутнасцю тысяча тон за год кожная. Андрэй Ястрабаў - больш падрабязна.
Вось яна - калыска рыбнай галіны краіны - ферма ў Горках. Мільёны малькоў. Якім спатрэбіцца 35 дзён, каб набраць вагу ўсяго паўграма. І толькі потым іх адправяць у вялікае плаванне - велізарныя 20-тонныя басейны. Нібыта ў дзіцячы садок. Такіх на ферме з паўсотню. Раз у месяц сартаванне, хто дрэнна харчуецца - у асобныя групы.
Ад ікрынкі да пасадачнага матэрыялу павінна прайсці не менш за паўгода. За гэты час радужная фарэль набярэ вагу - у сярэднім да 50 грамаў. А потым адправіцца па рыбных гаспадарках краіны.
Вось так выглядаюць заводы па вытворчасці каштоўнага для здароўя беларусаў прадукту - рыбы. Менавіта сюды і трапляе маладняк фарэлі. Тут яму раздолле. Касякамі ходзяць па велізарных басейнах - расказвае галоўны рыбавод фермы Васіль Ткачоў. Умовы - нібыта ў санаторыі.
А яшчэ кіслародныя кактэйлі, які замешваюць спецыяльныя машыны. За год фарэль дасягае, паводле слоў тэхнолагаў, таварнай вагі. Максімальна - кіло трыста.
Амаль паўтары тоны ікры летась прадалі ў "Лахве". Увогуле ж да 7 тон рыбы тут перапрацоўваюць за змену. Да таго ж замежныя далікатэсы, напрыклад, палтус. Акцэнт - на гатовай прадукцыі - не выпадковы.
400 тон фарэлі атрымаюць сёлета ў "Лахве". І гэта не мяжа. Тут распрацоўваюць новы бізнес-план па будаўніцтве новых ферм. Падобныя ёсць у Даніі, Нарвегіі. Магутнасцю да тысячы тон кожная. Сярод пляцовак - Быхаў, а таксама Горкі і Касцюковічы, дзе яшчэ і свая перапрацоўка з’явіцца. А гэта – пашырэнне асартыменту.
Больш за 400 тон рыбы паставяць сёлета краіне і на экспарт фарэлевыя гаспадаркі Магілёўскай вобласці
19 октября 2019